Wereld Alzheimer Dag - Tunstall
21 sep
Terug naar innovatie overzicht
Wereld Alzheimer Dag Geplaatst in Algemeen

Wereldwijd zijn er naar schatting 20 miljoen mensen met de ziekte van Alzheimer. Donderdag wordt aandacht besteed aan dementie en in het bijzonder aan de ziekte van Alzheimer tijdens Wereld Alzheimer Dag.

 

In Nederland lijden 270 duizend mensen aan dementie. In ruim 70 procent van de gevallen gaat het om Alzheimer. Van de 270 duizend dementerenden zijn er 12 duizend jonger dan 65 jaar. Een op de tien mensen boven de 65 jaar krijgt de ziekte van Alzheimer, en ongeveer de helft van de mensen boven de 85 jaar. Onder 70-plussers komt de ziekte twee tot drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

De term 'alzheimer' wordt vaak gebruikt als 'dementie' wordt bedoeld. Alzheimer is echter een vorm van dementie. De ziekte is genoemd naar de ontdekker ervan, de Duitse arts Alois Alzheimer (1864-1915). De ziekte wordt veroorzaakt door zogenaamde plaques en tangles, eiwitten die neerslaan tussen de hersencellen of in de wand van de hersenbloedvaten. Deze eiwitten belemmeren daarmee de communicatie tussen zenuwcellen, en dat tast het denken en het geheugen aan.

Vergeetachtig

Vergeetachtigheid is het meest in het oog springende verschijnsel. Het opnemen van nieuwe informatie lukt niet meer, en er ontstaan problemen met lezen, praten, schrijven en rekenen. Alzheimer is vooralsnog niet te genezen. Mensen die de ziekte krijgen sterven er binnen tien tot vijftien jaar aan, soms eerder. In 1996 stierven 583 mensen aan Alzheimer, in 2015 waren dat er 3496, een stijging van 600 procent.

Als gevolg van de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Naar verwachting bereikt het aantal in 2055 een piek van ruim 690 duizend.

Alzheimer Café

Op de Nederlandse versie van Wereld Alzheimer Dag gaat de aandacht speciaal uit naar het twintigjarig bestaan van het Alzheimer Café. Het eerste werd in 1997 in Leiden geopend en inmiddels zijn er 235 van deze trefpunten waar mensen met dementie, hun naasten en mantelzorgers een keer per maand samenkomen.

Om de verjaardag van het Alzheimer Café te vieren, organiseren twaalf musea in het hele land rondleidingen voor mensen met dementie en familie. De deelnemers bekijken een aantal kunstwerken waarover zij met elkaar in gesprek gaan. Verder organiseren de 48 afdelingen van Alzheimer Nederland activiteiten, zoals een autorally voor mensen met dementie in Zuidoost-Brabant en is in Barneveld de theatervoorstelling 'Bovenkamer' over dementie te zien. In Utrecht en Zeeland zijn voorstellingen van het muziektheaterstuk 'Dag mama'. (ANP)

Relevante artikelen in dit thema

7 jan
Algemeen Hoe kan ik je helpen?
12 jan
Algemeen Incluzio en Tunstall zijn enthousiast over sociale monitoring op afstand
15
feb

Veilig en vitaal thuis

Voor een mantelzorger is vakantie niet vanzelfsprekend

7
jan

Algemeen

Hoe kan ik je helpen?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte